Samejeoverenskomst
Hos Advokat Jan Korsgaard har vi mange års erfaring med at rådgive første gangs boligkøbere med alt inden for køb af bolig. Har du og din partner lyst til at købe en ny bolig, selvom I ikke er gifte, kan dette sagtens lade sig gøre. I bør i sådanne tilfælde få udarbejdet en samejeoverenskomst som Advokat Jan Korsgaard kan hjælpe jer med at udarbejde.
Hvad er samejeoverenskomst?
En samejeoverenskomst er en skriftlig aftale mellem to parter, som ønsker at have fælles eje (sameje), eks. en bolig. Selvom det er fælles eje, er det ikke ensbetydende med, at I ejer lige meget hver, og denne ejendomsfordeling kan tydeliggøres i en samejeoverenskomst.
Samejeoverenskomst om fast ejendom
Hvis I som par ikke er gift, men ønsker at købe en bolig sammen, bør I som udgangspunkt få udarbejdet en samejeoverenskomst af en boligadvokat. Med en samejeoverenskomst om fast ejendom sikrer I jer, hvad der skal ske med jeres fælles bolig, hvis I en dag ikke længere er samlevende eller en af jer går bort. Er der en af jer, der har indskudt et større beløb end den anden part, er det i samejeoverenskomsten også ofte nævnt, hvem der evt. skal betale et beløb til den anden, såfremt I går fra hinanden.
Hvad indeholder en samejeoverenskomst?
En samejeoverenskomst har til formål at tydeliggøre ejerskabet af jeres fælles bolig. Derfor indeholder denne også vigtige informationer vedr. jeres fælles bolig. Disse kan bl.a. være:
- Hvad der skal ske med boligen, hvis I går fra hinanden – herunder evt. salg
- Om den ene part kan optage lån i sin andel
- Hvordan de månedlige udgifter er fordelt mellem jer
I kan sagtens medtage flere ting, så I får alt nedskrevet. Dette kan være en stor hjælp til en evt. konflikt mellem jer. Advokat Jan Korsgaard har mange års erfaring i at udarbejde samejeoverenskomster for ugifte samlevende, og kan derfor hjælpe jer med at få styr på alt, når I vil købe bolig sammen.
Hvorfor er en samejeovenskomst nødvendig?
Det er intet lovkrav, at I som par har en samejeoverenskomst, når I køber en bolig sammen uden at være gift.
Som ægtepar har loven fastsat nogle specifikke regler for formuefællesskab, som ikke er gældende for ugifte par. Derfor kan det i mange tilfælde være en stor fordel at få oprettet en samejeoverenskomst, så I undgår konflikter, såfremt I evt. måtte gå fra hinanden. Er der ikke oprettet en samejeoverenskomst ved boligkøbet, kan dette have store økonomiske konsekvenser for jer begge. Uden en samejeoverenskomst vedr. jeres fælles bolig, er der andre juridiske regler, som er gældende. Disse regler indebærer bl.a. at begge parter skal være enige om, hvad der skal ske med boligen. Kan I ikke komme til en fælles enighed, kan dette medføre, at boligen vil blive solgt på auktion ofte medførende et økonomisk tab. Har I derimod oprettet en samejeoverenskomst, har I på forhånd taget stilling til, hvad der skal ske med jeres fælles bolig. Dermed slipper I for konflikter og et evt. økonomisk tab på baggrund af samejets ophør.
Samejeoverenskomst gyldighed
En samejeoverenskomst gælder fra det tidspunkt, I begge har underskrevet aftalen. I har også mulighed for tinglysning af samejeoverenskomst, hvilket betyder, at I laver en offentlig registrering af jeres samejeoverenskomst. Tinglysningen påvirker ikke gyldigheden af samejekontrakten.
Få en samejeoverenskomst hos boligadvokat Jan Korsgaard
Har I købt bolig, eller ønsker at gøre det, men ikke er gift, så få udarbejdet en samejeoverenskomst hos Jan Korsgaard. Jans mangeårige erfaring som boligadvokat og ejendomsmægler har givet ham en stor viden omkring alt, der vedrører fælles bolig. Med en samejeoverenskomst udarbejdet hos Jan Korsgaard har I sikret jer, hvad der skal ske med jeres fælles bolig.